Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Finom saláták

2009.12.03
 
Hozzávalók 4 személyre:
1 kis fej kelkáposzta, 2-3 közepes sárgarépa (elhagyható), 1 közepes hagyma, 4-5 evőkanál vaj, 100 g köles (vagy rizs), 350 ml zöldségleves (vagy leveskocka felfőzve), só, bors, 10 dkg tofu, 1 tojás, kevés kurkuma vagy curry, 100g tejszín, 2 ek vagdalt metélőhagyma (szárított is lehet)
A kelleveleket óvatosan szétszedjük és sós vízben megfőzzük. A répát (ha van) szintén megfőzhetjük ugyanabban a lében. Ne főzzük szét! A kockára vágott hagymát 2 evőkanál vajban megpároljuk, majd belekeverjük a kölest. Felöntjük a zöldségleves felével, sózzuk, borsozzuk, majd kb. 25 percig főzzük.
A kölesmasszát összekeverjük a kockára vágott tofuval, felvert tojással és kurkumával. A sütőt 200 fokra melegítjük. A kölesmasszát 2 egymásra fektetett kellevélre halmozzuk, beleteszünk egy hosszában félbe vágott sárgarépát, majd felcsavarjuk, cérnával összekötözzük. Egy tűzálló tálat kivajazunk, a tekercseket beletesszük. A maradék vajat a tetejére daraboljuk. Ráöntünk egy kis maradék zöldséglevet. A sütőben kb. 20 percig sütjük. Közben a zöldségleves utolsó maradékát összekeverjük a tejszínnel, sóval, borssal. Felforraljuk, majd a metélőhagymát beleszórjuk. A megsült tekercsek mellé, szószostálban tálaljuk.
 
2 személyre: 60 dkg burgonya, 20 dkg sovány tehéntúró, 2 dl
12%-os tejföl, só, kapor
A burgonyát héjában megfõzzük, meghámozzuk, vékony
karikákra vágjuk. Egy tûzálló tálat vékonyan margarinnal
kikenünk, zsemlemorzsával meghintjük és rászórjuk a
kaporral fûszerezett túrót. Kicsit megsózzuk, betakarjuk a
krumplival, rálocsoljuk a tejfölt és sütõben szép pirosra
sütjük.
 
60 dkg csirkemell
60 dkg gomba
12 dkg Óvári sajt
1 ek. olaj
só, bors, petrezselyemzöldje, pici vöröshagyma
1 tojás
kevés mustár
A csirkemellet kiverjük, sózzuk, mindkét oldalát pici
olajon megsütjük. A gombát a vöröshagymával olajon
megpároljuk, ízesítjük sóval, borssal, petrezselyemmel. A
nyers tojást összekeverjük a reszelt sajttal, mustárral,
sóval. Az elõsütött húst kikent tûzálló tálba tesszük,
rátesszük a gombát, erre öntjük a sajtos masszát, majd
sütõben rózsaszínûre sütjük.
 
60 dkg csirkemell
20 dkg gomba
4 dkg Delma light
2 dl sovány tejfõl
só, bors, paprika, kakukkfû, bazsalikom
A lebõrözött, jól kivert csirkemellet rostjaira merõlegesen
bevagdossuk, sózzuk, borsozzuk és kikent tûzálló tál aljára
fektetjük. A maradék margarinon sóval, borssal, addig
pároljuk a gombát, amíg a levét el nem fõtte. A tûzrõl
levéve a tejföllel és a többi fûszerrel símára keverjük és
a húsra öntjük. Sütõben, kb. 30 percig sütjük.
 
40 dkg csirkemell (sütve), 20 dkg mirelit kukorica (sós vízben megfőzve), 20 dkg mirelit zöldbab megfőzve, 1 csomag retek, 1 fej saláta, 1 cs. újhagyma, 2 dl kefír, citromlé
A sült csirkemellet lebőrözzük és csíkokra vágjuk. Összekeverjük a leszűrt kukoricával, zöldbabbal, a felkarikázott
hagymával. Megsózzuk, megöntözzük citormlével, végül ráöntjük a kefírt. Megmosott, salátalevelekkel kibélelt tálba öntjük és a
cikkekre vágott retekdarabokkal díszítjük
 
30 dkg burgonya, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg zöldborsó, 20 dkg alma, 10 dkg túró, 10 dkg savanyú uborka, 4 dl kefír, mustár,
citromlé, fehérbors, só, Polisweet
A sárgarépát, a burgonyát, a zöldborsót gyengén sózott vízben puhára főzzük. Ha megfőtt, hagyjuk kihűlni, majd a
sárgarépát, a burgonyát, az almát és a savanyú uborkát apró kockára vágjuk. Ezután elkészítjük a hamis majonézt. Kefírt
összeturmixoljuk a mustárral, citromlével, sóval, borssal, pár csepp Polisweettel, túróval, és a vegyes zöldségre öntjük.
Óvatosan összekeverjük.
 
15 dkg csirkemell, 40 dkg burgonya, 20 dkg alma, 1 fej saláta, 2 dl kefír, citromlé, bors, mustár, édesítőszer, só
A főtt csirkemellet, a főtt meghámozott burgonyát, az almát, a megmosott, leszárított salátát vékony csíkokra vágjuk. Kefírből,
mustárból, citromlével, borssal, édesítőszerből öntetet készítünk, majd óvatosan összekverjük a többi hozzávalóval.
Készíthetjük maradék sült husiból is
 
60 dkg sárgarépa, 10 dkg edámi sajt, 5 dkg füstölt sajt, 2 dl joghurt, só, citromlé
A sárgarépát lereszeljük, és megöntözzük a citromlével. Hozzáadjuk a lereszelt sajtot, megsózzuk. Közvetlen tálalás előtt
megöntözzük a joghurttal
 
50 dkg karfiol, 5 dkg túró, 3 dkg vöröshagyma, 2 dl joghurt, 1 kk. étolaj, só, ecet, petrezselyem
A kisebb rózsáira szedett karfiolt enyhén sós vízben majdnem puhára főzzük. Leszűrjük, és kihűtjük. A joghurtot
csomómentesre keverjük a túróval, az oljjal, és ízesítjük sóval, petrezselyemmel és a nagyon apróra vágott hagymával. A
karfiolra öntjük és óvatosan összekeverjük
 
40 dkg főtt pulykamell, 20 dkg fejes saláta (2db), 15 dkg főtt zöldbab, 20 dkg paradicsom, petrezselyem, 2 dl kefír, só, bors,
tárkony
A pulykahúsról a bőrt lefejtjük, kicsontozzuk, majd vékony csíkokra vágjuk. A kefírt fehér borssal, apróra vágott tárkonnyal
összekeverjük, majd beletesszük a pulykahúst, a cikkekre vágott paradicsomot, a kb 2 cm-es darabokra tört zöldbabot, a
leveleire szedett fejes salátát és a petrezselymet. Jól lehűtve tálaljuk.
 
80 dkg zöldbab, 5 dkg vöröshagyma, 2 ek olaj, 25 dkg. tehéntúró (sovány) áttörve, 1 dl kefír, só, fűszerpaprika
A tisztított és kis hasábokra vágott zöldbabot sós vízben félig puhára főzzük.
Ezután a zöldbabot a pörkölthöz hasonlóan elkészítjük. Levétől félig lecsurgatjuk, tűzálló edénybe töltjük.
A túróval befedjük, a kefírrel megkenjük, és előmelegített sütőben kb 25 percig sütjük
 
50 dkg kelkáposzta, 20 dkg póréhagyma, 50 dkg burgonya,
40 dkg. sárgarépa, 1 dkg margarin, 4 dkg óvári sajt, 2 db tojás, 4 dl tej, só
A zöldségeket megtisztítjuk. A kelkáposztát ujjnyi vastag csíkokra, a pórét és a buronyát karikákra,
a sárgarépát 3-4 cm-es hasábokra vágjuk. Enyhén sós vizet forralunk, és sorban megfőzzük és zöldségeket.
A kelkáposztát 10 percig, a póréhagymát, majd a burgonyát 5 percig, a sárgarépát 3 percig.
A sorrendet nem érdemes felcserélni, mert a sárgarépa megszínezi a burgonyát.
A zöldségeket jól lecsepegtetjük. A kimargarinozott sütőtálban soronként és felváltva szépen lerakjuk a zöldségeket.
A tojásokat simára keverjük a tejjel, hozzáadjuk a reszelt sajtot, ízlés szerint sót, és a zöldség tetejére öntjük.
Lefedjük alufóliával, és sütőben enyhe pirulásig sütjük
 
50 dkg brokkoli, 20 dkg virsli (baromfi), 1,5 dl ketchup (diétás), 10 dkg Óvárisajt,só
A brokkolit és a virslit külön-külön sós vízben megfőzzük, majd lecsepegtetjük. A
virsliket tűzálló tálba fektetjük, a brokkolit a virslire terítjük és a ketchuppal
meglocsoljuk. Reszelt sajttal megszórva a sütőben pirosra sütjük
 
> 80 dkg kelbimbó, 10 reszelt sajt, 5 dkg margarin, 3 dkg liszt, 2 dl tej, 2 db
tojássárgája, fehér bors, só
> A kelbimbót sós vízben, kb. 10 percig főzzük, leszűrjük és jól lecsepegtetjük.
> A lisztből és a 3 dkg margarinból világos rántást készítünk, felengedjük a tejjel,
sóval, borssal fűszerezzük
> és állandóan kevergetve mártás sűrűségűre főzzük. A tűzről levéve belekeverjük
a tojássárgákat,
> és a reszelt sajt felét. Kimargarinozott tűzálló tálba rakjuk a kelbimbókat, ráöntjük
a mártás, a tetejét meghintjük a maradék
> sajttal. Forró sütőben sütjük, amíg a sajt ropogósra sül.
 
ha a sima lisztet kicseréljük tk.lisztre, máris U2-es lesz
 
> 80 dkg karfiol, 40 dkg gomba, 15 dkg vöröshagyma, 20 dkg alma, 2 ek étolaj, 4
dl kefír, 1 cs petrezselyem,
> só, bors, pici babérlevél
> A rózsáira szedett karfiolt sós vízben megfőzzük, lesűrjük és jól lecsepegtetjük.
> Az apróra vágott hagymát az olajon megfuttatjuk, a vékonyra felszeletelt
gombával összekeverjük,
> és sóval, borssal, babérlevéllel ízesítve fedő alatt puhára pároljuk.
> Ezután a gombát kiszedjük, és a visszamaradt olajos levet egy lapos tűzálló
tálba öntjük.
> A karfiolt a tálra terítjük és a meghámozott felszeletelt almával beterítjük.
> 2 deci kefírrel meglocsoljuk, majd a gombát a tetejére rakjuk.
> A maradék kefírrel leöntve a sütőben jól átsütjük. Apróra vágott petrezselyemmel
meghintve tálaljuk.