Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ásványi anyagok szerepe a táplálkozásban

2009.12.03
Az ásványi anyagok ugyanolyan fontosak, mint a vitaminok, anyagcsere folyamatokhoz nélkülözhetetlenek. A szervezet nem képes ezeket előállítani, ezért fontos az ivóvízzel ill. az élelmiszerek útján pótolni. Az élelmiszerekben lévő mennyiség szerint makro- és mikroelemekre osztjuk őket, legtöbbjük esszenciális, azaz nélkülözhetetlen.
Kálium:
·         Legfontosabb ion
·         Ingerületvezető, javítja a szívműködést
·         Zöldségfélék, húsok
·         Főzővíz kiöntésekor ® C vit. és Kálium veszteség
·         Hányás, hasmenés, vizelethajtás ® káliumpótlás szükséges
Nátrium:
·         Opt. napi 5gr , de konyhasó formájában ennek ötszörösét is elfogyasztjuk
·         Sófogyasztást korlátozni kell, kimondottan vesebetegségekben és hypertoniában
Kalcium:
·         Csontok, fogak vázát képezi
·         Véralvadáshoz feltétlenül szükséges
·         Opt. Napi 0,5 gr
·         Tej, tejtermékek,
Magnézium:
·         Csontvázunk fontos alkotórésze
·         Izmaink működéséhez, energiaháztartáshoz szükséges
·         Csökkenti az érelmeszesedés veszélyét
·         Száraz hüvelyesek (szója, mák, földimogyoró, mandula)
Vas:
·         Hemoglobin nélkülözhetetlen alkotórésze, hiánya vérszegénységet okozhat
·         Paraj, sóska – nehezen oldódik, nehezen szívódik fel
·         Gabonában, gyümölcsben, zöldségben kevés
·         Hús, tojás, véres hurka, máj, tüdő, vese – sok vasat tart.
Cink:
·         Több enzim ill. az inzulin alkotórésze
·         Hús, tojás, gabona magvak
Réz:
·         Vas tárolásához és vvt.-k képződéséhez szükséges
·         Hús, hal, tojás, bab félék, gabona, dió, mazsola
Foszfor:
·         Kalciummal együtt a csontok képződéséhez szükséges és több szabályozási folyamatban is részt vesz
·         Tejtermékek, hús, sajt, tojás, hántolatlan gabona, hüvelyesek
Jód:
·         Az energiafelhasználás sebességét szabályozza
·         Meggátolja a golyva kialakulását
·         Jódozott konyhasó, tejtermékek